Elektriciteit valt tegenwoordig niet te missen, het is overal om ons heen. Maar elektriciteit kan ook erg gevaarlijk zijn op het moment dat het niet correct gebruikt wordt. Denk aan elektrische schokken en brand. Daarom is het erg belangrijk om altijd elektrische veiligheid in huis te hebben. Het vermijden van overbelasting van stopcontacten, groepen en het correct omgaan met losse kabels, kan een groot verschil maken. In deze blog zullen wij wat tips meegeven wat ervoor zorgt dat de elektrische risico`s geminimaliseerd worden.
1. Controle van elektrische bedrading
Wanneer de elektrische bedrading beschadigd is, kan dat leiden tot problemen zoals brand en kortsluiting.
Je kan zelf letten op tekenen van slijtage of beschadigingen aan bedrading, hier zijn een paar punten:
- Verkleuring van groepen, stopcontacten en kabels
- Losliggende draden
- Scheuren in isolatie
Twijfel je over de bedrading in huis? Neem dan geen risico`s. Het is dan van belang om een erkende elektricien in te schakelen zodat alles bij elkaar wordt nagelopen.
2. Veiligheid van stopcontacten en schakelaars
Kinderen zijn van nature erg nieuwsgierig en willen wel eens in de verleiding komen om te spelen met stopcontacten. Dit kan ernstige gevaren met zich meebrengen, zorg er daarom voor dat alle stopcontacten in huis kindvriendelijk zijn.
De stopcontacten kan je kindvriendelijk maken door stopcontactbeschermers te plaatsen, beschadigde bedradingen en losse stopcontacten te herstellen.
3. Gebruik van verlengsnoeren en stekkerdozen
Het permanent gebruiken van verlengsnoeren komt vaak erg gunstig uit, dus staan we eigenlijk nooit stil bij het feit dat het erg gevaarlijk kan zijn. Het kan namelijk leiden tot brandgevaar, overbelasting en schade aan elektrische apparaten en struikelgevaar. Om deze gevaren te vermijden, kan je kiezen voor stekkerdozen met ingebouwde beveiliging.
4. Onderhoud van elektrische apparaten
Het onderhouden en schoonmaken van elektrische apparaten volgens de instructies van de fabrikant is erg belangrijk. Zo zorg je ervoor dat de elektrische apparaten langer meegaan en veilig gebruikt kunnen blijven worden. Wanneer elektrische apparaten defect zijn of grove gebruikssporen bevatten, dien je de apparaten te vervangen voor je eigen veiligheid en de efficiëntie.
5. Veilig laden van elektronica
Het veilig opladen van elektronica is van belang om de efficiëntie en veiligheid te kunnen waarborgen. Zorg ervoor dat er altijd geladen wordt met originele of goedgekeurde laders. Vermijd opladen in de buurt van brandbare materialen.
6. Aardlekschakelaar en rookmelders
De aardlekschakelaar is ervoor om je woning te beschermen tegen hoge lekstroom, overbelasting en kortsluiting. Daarom is het belangrijk om de aardlekschakelaars regelmatig te testen. Dit doe je door de testknop in de aardlekschakelaar in te drukken.
Zorg daarnaast voor voldoende rookmelders in je woning. Wanneer er brand ontstaat in je woning, dan waarschuwt de rookmelder je tijdig door middel van een hard signaal af te geven.
7. Bewustwording
Het is belangrijk dat zowel jij, als jouw huisgenoten, bewust zijn van de functies in de groepenkast. Dit kan namelijk complicaties in de toekomst voorkomen of de gevolgen ervan verminderen. Het belangrijkste component in de groepenkast voor zulke gevallen is de hoofdschakelaar.
Een hoofdschakelaar zorgt ervoor dat je een elektrische installatie geheel spanningsvrij of onder spanning zet.
Belang van het uitvoeren van regelmatige controles
Een elektrische installatie moet altijd uitgevoerd worden door een erkende elektricien. Dit vermindert namelijk het risico op brand, elektrische schokken, kortsluiting of storingen. Daarnaast is het raadzaam om regelmatig onderhoud te laten verrichten door een erkende elektricien. Zo verminder je de kans op gevaarlijke situaties in de woning.
Wanneer je twijfelt over de elektrische veiligheid in de woning, loop dan onze checklist na. Dit is van belang om de woning elektrisch veilig te houden.