Elektrische branden vormen een veel voorkomend risico in huis. Daarom is het zo belangrijk om gevaren te vermijden door middel van preventie in acht te nemen. In deze blog vertellen we je hoe veilig om te gaan met elektriciteit, de risico`s van onveilige elektriciteit en wat je kunt doen om gevaren te vermijden.
Herken de risico’s
Om risico`s te vermijden, is het belangrijk om te weten wat onveilige elektriciteit is en de gevolgen hiervan. Hieronder beschrijven we een paar voorbeelden.
- Oude of beschadigde elektrische bedrading kunnen ernstige gevaren veroorzaken zoals elektrische branden en kortsluiting. De gevolgen kunnen leiden tot materiële schade en zelfs levensbedreigende situaties.
- Overbelaste stopcontacten en stekkerdozen kunnen leiden tot brandgevaar en overhitting. Dit wordt veroorzaakt wanneer er te veel elektrische apparaten aangesloten zijn op een punt.
- Defecte of verouderde elektrische apparaten vormen een risico voor de veiligheid in huis. De kans dat de elektrische apparaten kortsluiting veroorzaken, of overhit raken, is groot. Het gevolg hiervan is dat je te maken kan krijgen met elektrische schokken of brand.
- Onveilige verlengsnoeren en adaptors kunnen leiden tot brandgevaar of overbelasting. Ook kan je te maken hebben met elektrische schokken bij onjuist gebruik of wanneer een snoer beschadigd is
- In het geval dat je een brandende geur ruikt in de groepenkast, zorg dan ervoor dat je de gehele installatie spanningsloos maakt. Vervolgens raadpleeg je een erkende elektricien.
Herken je een van de bovengenoemde situaties in je woning? Raadpleeg dan een erkende elektricien om de onveilige elektriciteit te herstellen.
Veiligheid in de elektrische installatie
Een elektrische installatie moet altijd uitgevoerd worden door een erkende elektricien. Dit vermindert namelijk het risico op brand, elektrische schokken, kortsluiting of storingen. Daarnaast is het raadzaam om regelmatig onderhoud te laten verrichten door een erkende elektricien. Zo verminder je de kans op gevaarlijke situaties in de woning.
Wanneer er brand ontstaat in je woning, dan waarschuwt de rookmelder je tijdig door middel van een hard signaal af te geven, waardoor je op tijd kan handelen om jezelf en je dierbaren te beschermen. Zo heb je ook een bescherming in de groepenkast tegen lekstroom, ook wel verliesstroom genoemd. Een aardschakelaar werkt automatisch zodra de lekstroom van een bepaald formaat optreedt. Het is van belang om de aardlekschakelaar regelmatig te testen. Dit doe je door de testknop in de aardlekschakelaar in te drukken.
Het is dus van belang om je elektrische installatie regelmatig te laten inspecteren door een erkende elektricien. Zo voorkom je de genoemde risico’s en worden eventuele problemen tijdig opgespoord en hersteld.
Veilig gebruik van elektrische apparaten
Het is belangrijk om elektrische apparaten veilig te gebruiken zodat de kans op gevaarlijke situaties nihil blijft.
- Lees en volg de instructies van de fabrikant, deze bevatten namelijk belangrijke informatie over bijvoorbeeld onderhoud van het elektrische apparaat of het juiste gebruik.
- Schakel apparaten uit en trek de stekker uit het stopcontact wanneer je ze niet gebruikt. Dit vermindert het risico op overhitting en kortsluiting.
- Let op tekenen van oververhitting of beschadiging om gevaarlijke situaties te voorkomen. Wanneer je constateert dat een apparaat extreem warm wordt of beschadigd lijkt te zijn, schakel het apparaat dan uit en laat het nakijken door een professional.
- Het belang van regelmatig onderhoud en reparaties is groot. Net als dat auto`s regelmatig te maken krijgen met een APK keuring, hebben ook elektrische apparaten of installaties regelmatig onderhoud nodig om goed te blijven functioneren. Denk bijvoorbeeld aan een zonnepanelen installatie, airco installatie, warmtepomp installatie of een computer.
Specifieke maatregelen
Veiligheid in huis begint al bij dagelijkse handelingen, hieronder vind je belangrijke maatregelen:
- Veilig opladen van elektronische apparaten
Heb je een apparaat wat werkt op een batterij? Zorg er dan voor dat je alleen originele laders gebruikt. Daarnaast is het belangrijk om de elektronische apparaten overdag op te laden zodat je overladen voorkomt. Als laatste is het belangrijk om de elektronische apparaten op te laden in een vrije omgeving, dit voorkomt kans op overhitting. - Veilig gebruik van verwarmingstoestellen en keukenapparatuur
Het is belangrijk om een afstand van minimaal een meter aan te houden tussen keukenapparatuur en verwarmingstoestellen. Wanneer je keukenapparatuur niet gebruikt, zorg er dan voor dat de snoer uit het stopcontact is en let erop dat de snoer niet in de buurt van een warmtebron hangt.
Maak je gebruik van een inductie of een gaskookstel? Zorg er dan voor dat je dit uitzet en altijd controleert wanneer je klaar bent met koken. - Voorzorgsmaatregelen tijdens vakantieperiodes en feestdagen
Wanneer je op vakantie gaat of een dagje weg bent, is het van belang om alle elektrische apparaten uit te schakelen. Controleer daarnaast de verwarming, airco’s, kooktoestellen etc..
Vraag een buurman, familielid of vriend om regelmatig je huis te controleren.
Brandpreventie in specifieke ruimtes
Dagelijks maak je gebruik van hitte en elektrische apparaten. Om groot brandgevaar te voorkomen, raden wij aan om maandelijks de rookmelders te controleren. Het is ten alle tijden belangrijk om elektrische apparaten uit te schakelen wanneer deze niet gebruikt worden.
- Keuken: risico’s en preventiestrategieën
In de keuken heb je vaak te maken met vettige materialen, open vuur en elektrische apparaten. Deze combinaties hebben een hoog brandrisico. Wanneer je een hete oppervlakte gebruikt, controleer dan altijd of er geen brandbare materialen in de buurt zijn. Ook dient de afzuigkap regelmatig schoon gemaakt te worden, zo voorkom je vetophoping.
- Woonkamer en slaapkamers: aandachtspunten
Let altijd op textiel en brandbare materialen. Zorg ervoor dat dit nooit in de buurt van hete bronnen komt, denk bijvoorbeeld aan kachels, elektrische apparaten, kaarsen en haarden. Daarnaast is het belangrijk om regelmatig de elektrische bedrading zoals een verlengsnoer te controleren op losse en beschadigde onderdelen. - Garage en kelder: extra voorzichtigheid geboden
De kelder en garage bevatten vaak chemicaliën, brandstoffen en elektrische gereedschappen wat brandgevoelig is. Zorg er daarom voor dat alle brandbare stoffen opgeslagen worden in goed geventileerde ruimtes waar geen warmtebronnen aanwezig zijn.
Noodplan en reactie op brand
Het is belangrijk om een noodplan te hebben en adequaat te kunnen reageren op een brand. Hieronder staan bepaalde actie die je kunt voorbereiden om goed te kunnen reageren op een eventuele brand:
- Het belang van rookmelders en brandblussers
Rookmelders zorgen ervoor dat je gewaarschuwd wordt voor vuur en rook. Wanneer het te laat is en er een kleine brand ontstaat, dien je de brand te blussen met een brandblusser
- Het opstellen van een evacuatieplan
Een evacuatieplan opstellen is zeer aan te raden voor in huis, met een noodplan thuis kun je er namelijk voor zorgen dat je sneller kan handelen tijdens een noodsituatie. Bedenk bijvoorbeeld samen welke vluchtroutes gehanteerd kunnen worden en een verzamelplaats buiten de woning. Verdeel bepaalde taken zodat iedereen weet wat te doen wanneer er nood is.
Wat te doen bij een elektrische brand?
Wanneer er een elektrische brand ontstaat, is het belangrijk om snel te handelen. Indien het veilig kan, dient de stroom uitgeschakeld te worden. Veilig reageren op elektrische brand is erg belangrijk. Gebruik nooit water om een elektrische brand te blussen, dit kan namelijk voor elektrische schokken zorgen. Om een elektrische brand zelf te doven, kan je een branddeken of een juiste brandblusser gebruiken. Als je de elektrische brand niet zelf onder controle kan houden, schakel je gelijk hulpdiensten in en verlaat je onmiddellijk de woning.